Sfeerimpressie: Workshop IT-beveiliging


Hoe beveilig je je jouw IT-apparatuur optimaal tegen malware, phishing en andere online bedreigingen? IT-expert Wim Turksma, vriend van SoestNetwerkt, vertelde er alles over tijdens een workshop op 25 april 2024.

Als ondernemer doe je er goed aan de beveiliging van je IT-apparatuur van tijd tot tijd tegen het licht te houden. Sterker nog, je bent er zelfs vaak wettelijk toe verplicht.

‘Door de opkomst van internet gebeurt steeds meer digitaal, raken activiteiten steeds meer met elkaar verbonden en neemt het aantal data digitaal toe,’ vertelde Wim. Informatie is heel waardevol, denk bijvoorbeeld aan persoonsgegevens, geheime recepten, patenten of juridische afspraken over bijvoorbeeld vergoedingen. ‘Je wilt niet dat die informatie op straat zomaar komt te liggen of dat je geen toegang tot data meer kunt krijgen. Door imagoschade en financiële consequenties kan de continuïteit van je onderneming in gevaar komen.’ Hackers zetten bovendien vaak psychologische trucjes in om in te spelen op angst, nieuwsgierigheid, medelijden en onoplettendheid van de mogelijke slachtoffers.

Van oplichting tot phishing, malware en social engineering: tijdens de workshop kwamen allerlei bedreigingen voor de IT-apparatuur voorbij. Het is voor de bedrijven en overheid moeilijk om dit voor te zijn of hierop te reageren, omdat hackers uiterst creatief en vernuftig te werk gaan. Hackers zetten bovendien vaak psychologische trucjes in om in te spelen op angst, nieuwsgierigheid, medelijden en onoplettendheid van de mogelijke slachtoffers. Het in kaart brengen van risico’s en maatregelen om schade te beperken of te voorkomen is dan essentieel.

Digitale bedreigingen klein houden

Het goede nieuws is dat je als ondernemer zelf veel kunt doen om digitale bedreigingen zo klein mogelijk te houden. ‘Een goede beveiliging begint thuis, met een virusscanner, regelmatige updates en upgrades, een sterk wachtwoord en/of een wachtwoordmanager,’ vertelde Wim. Ook beveiligde Wifi en netwerken, versleutelen/beveiliging van gegevens, een backup van gegevens, en gebruik van verschillende middelen bij inloggen (2 Factor/multi Factor Authentication) of een beveiligde verbinding (VPN) zijn aan te raden.

Op kantoor zijn firewalls, de inzet van systemen die een aanval kunnen herkennen en bescherming bieden (IDS/IPS) en (pen)testen uitermate belangrijk. Ook goede afspraken met leveranciers die zijn vastgelegd in een verwerkingsovereenkomst of een goede Service Level Agreements (SLA) helpen en zorg ook hier voor een backup van informatie en gegevens organisatie,’ aldus Wim.

Praktische tips

De IT-expert kwam ook met een aantal praktische tips. ‘Verlaag het overboekingslimiet bij de bank, stel de Vindt mijn telefoon optie in, installeer een screen-protector en de belangrijkste tip is om contact op te nemen met de bron (bijv. de afzender of genoemd contactpersoon of organisatie).’

Tijdens het interactieve deel bekeek Wim met de deelnemers verschillende voorbeelden e-mails, invulformulieren en WhatsApp-berichten: waren ze authentiek of misschien toch een vorm van phishing. Een mooie eyeopener voor veel deelnemers. Er was een korte quiz over het gebruik van internet en wetgeving op dit gebied. Wim deelde ook de phishing-bingokaart van het Ministerie van Economische zaken en Klimaat gedeeld en links naar interessante sites en informatie.

Over Wim Turksma

Vanuit zijn bedrijf Purple Purpose helpt Wim anderen gelukkig, gezond en bekwaam te maken en te houden. Hij ondersteunt het groei- en ontwikkelproces van individuen, teams en organisaties, via opleidingen en trainingen; hij is daarnaast in te zetten voor interim opdrachten. Wim is als docent IT Security verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam.

LinkedIn
Website

Deel dit bericht

Bekijk meer nieuws

Spotlight vriend

In the spotlight: Jort Schulting

Performance Coach Sinds wanneer woon je in Soest? ‘Sinds 2008 woon ik samen met mijn vrouw Tanja…

Spotlight vriend

In the spotlight: Alex Hogeweg

Alex Hogeweg, technisch-juridisch adviseur bij Creavinci 1. Waar kom je vandaan? ‘Ik ben geboren en getogen in…

Geen categorie

Sfeerimpressie: Wandelen over vliegbasis Soesterberg

Wandelen over vliegbasis Soesterberg Ruim honderd bijensoorten. Veldleeuweriken en andere zeldzame vogels en insecten. En verspreid over…

Word ook vriend van Soest Netwerkt en geniet van de voordelen

Meer informatie
  • Lokaal

    Soest en directe omgeving. Zo lokaal is onze schaal. Ondernemers uit dezelfde omgeving die elkaar inspireren. Een ‘avondje SoestNetwerkt’ leert je al snel de grote diversiteit aan ondernemers en dorpsgenoten kennen. Een aanrader!

  • Persoonlijk

    Als je vriend wordt van ons netwerk heten we je persoonlijk welkom en vertellen we je uitgebreid over de voordelen en onze jaarlijkse activiteiten. Daarna zien we je graag op een aanstaande informele bijeenkomst waarbij je een groot deel van onze vrienden persoonlijk leert kennen.

  • Laagdrempelig

    Bij ons geen snelle deals, maatpakken of hoge instapprijzen. Voor 125 euro per jaar ben je vriend en krijg je een mooie mix aan activiteiten voorgeschoteld. Je hoeft ook niet via iemand aangedragen te worden. Wil je het verhaal eerst eens persoonlijk horen? Neem dan contact op met één van onze bestuursleden.

Van, voor en door zelfstandige ondernemers

SoestNetwerkt is een netwerk van, voor en door zelfstandige ondernemers in Soest en directe omgeving. We organiseren maandelijks leerzame en gezellige activiteiten met als doel om de onderlinge samenwerking en kennisuitwisseling tussen lokale ondernemers te versterken.

Ontdek ons netwerk en kom eens persoonlijk kennismaken tijdens een van onze activiteiten. Je bent van harte welkom!

40+Ingeschreven
leden

10Evenementen
per jaar

2+Bedrijfsbezoeken
per jaar