Soest Netwerkt
Vriend worden van Soest Netwerkt?
Aanmelden voor de volgende bijeenkomst van Soest Netwerkt.

Smeden met hart en ziel (en een snufje zakelijkheid)

Op dinsdag 12 februari 2019 waren we met Soest Netwerkt te gast bij Kunst- en Siersmederij Rein Tupker voor een bedrijfsbezoek. Ruim 20 ondernemers kregen een kijkje in de keuken bij dit prachtige familiebedrijf waar vader en zoon Tupker, samen met nog 9 medewerkers, de mooiste dingen smeden. Op het ondernemerscongres in 2018 werd de Siersmederij verkozen tot beste bedrijf van Soest. Dat wilden we natuurlijk graag met eigen ogen bekijken.

Rein vertelt hoe zijn liefde voor ijzer al vroeg duidelijk was: op de LTS bleef hij vrijwillig over op school om aan het smidsvuur te kunnen werken. Na enkele jaren in de leer bij een smid, begon hij in 1982 voor zichzelf en schoolde hij zichzelf verder in allerlei technieken. Tegenwoordig is dat een stuk makkelijker door de komst van het (internationale) smidsgilde, die opleidingen verzorgen. Ook zoon Pascal bleek talent voor het smeden te hebben en werkt sinds jaren bij zijn vader in het bedrijf. Samen zetten ze zich in om het meesterschap van het gilde naar Nederland te halen, om zo weer de leerconstructie van leerling-gezel-meester te kunnen vormgeven in dit mooie ambacht. Pascal is momenteel bezig met zijn meesterwerk en geeft inmiddels ook les.

Binnen het bedrijf wordt een veelheid aan verschillende zaken gemaakt: van (balkon-) hekwerken, traphekken en deurconstructies tot waterpartijen, haarden, meubels en natuurlijk ook prachtige kunstobjecten. Daar maken ze bewust tijd voor, om naast de werken in opdracht de creativiteit de ruimte te kunnen geven en zo te kunnen blijven genieten van het mooie ambacht. Goed voor hun werkgeluk en dat komt tenslotte de opdrachten ook weer ten goede. Daarvoor maken ze – naast tekeningen – trouwens ook regelmatig een ‘proefstukje’ om de klant echt een gevoel te geven van wat ze gaan krijgen.

Rein en Pascal vullen elkaar mooi aan; waar Rein zijn eigen organische stijl heeft ontwikkeld, geïnspireerd door de natuur, houdt Pascal vooral van strakke vormgeving. Dat toont zich ook in de verschillende projecten die ze doen. Ook in het zakelijke vullen ze elkaar goed aan, waardoor Rein het bedrijf in de toekomst met vertrouwen aan Pascal zal doorgeven. Op de vraag wat Pascal dan graag met het bedrijf wil bereiken antwoordt hij: “Veel familiebedrijven gaan na overname door de volgende generatie failliet, dus mijn doel is vooral om nog lekker 40 jaar door te gaan, dat is mijn grootste doel! En wie weet is er dan weer een volgende generatie die het kan overnemen.”.

 

Naast de persoonlijke verhalen van Rein en zoon Pascal over het smidsambacht krijgen we een leerzame rondleiding door het bedrijf. We leren hoe het grove werk met machines gedaan wordt en het fijne werk met de hand. Dat het ijzer ca 1200 graden is als het in het vuur ligt, en nog een graad of 800 als het op het aambeeld ligt. Dat brons smeden veel nauwer komt dan ijzer smeden, omdat brons zowel bij te hoge als te lage temperatuur gemakkelijk kapot gaat. Hoe je kunt zien en horen of het brons op de juiste temperatuur is voor het smeden. En dat ze een eigen legering hebben ontwikkeld en ook veel gereedschappen die in de smederij worden gebruikt, zelf hebben gemaakt.

In de graagte waarmee Rein en Pascal onze vragen beantwoorden en ons van alles vertellen over hun vak is duidelijk hoezeer ze beiden smid zijn in hart en ziel. En natuurlijk is dit bedrijfsbezoek niet compleet zonder dat beiden een demonstratie geven van hun kunnen. Bij de borrel na afloop wordt nog lang nagepraat over dit bijzondere familiebedrijf en de prachtige dingen die er gemaakt worden.

Nieuwsgierig naar dit mooie bedrijf? Kijk vooral ook even op hun website www.tupker.nl.

In het najaar wordt voor leden van Soest Netwerkt wederom een bedrijfsbezoek georganiseerd. Houd de agenda in de gaten voor meer informatie.

Verslag van het bedrijfsbezoek van Soest Netwerkt aan Kunst- en Siersmederij Rein Tupker & ZN door Caroline Verdonk (werkgelukdeskundige, sense2sense)

 


Grafische Vormgeving: Zippy Art
Beheer en onderhoud website: Blue Avocado
Inhoud en Communicatie: Ralph Ekkerink

info@soestnetwerkt.nl
Soest Netwerkt
Bunder 2
3763 WC SOEST

Call Now Button