Sfeerimpressie: Op stap met de schaapsherders


Vrijdag 1 september 2023
Op stap met de schaapsherders

Geruisloos en soepel, als een geoliede machine. Zo verloopt de communicatie tussen de herders, honden en schapen van Stichting de Utrechtse Heuvelrug. Zo’n 25 vrienden van SoestNetwerkt wandelden vrijdag 1 september 2023 met ze mee door de bossen rond Lage Vuursche. Bekijk de fotogalerij op deze site.

‘Onze honden kunnen gedachten lezen,’ lacht Werner, samen met Ester Floor, trotse eigenaar van zo’n 200 schapen en drie border collies. De 60 braafste exemplaren, en stagiaire Isabel, mochten deze zonnige septembermiddag mee op stap met SoestNetwerkt.

Stil, maar met een groot overwicht dirigeren Willow, Mike en One (tevens de navigator van het stel) de kudde het bospad op, dwars door de bossen richting het Renova-terrein bij Maartensdijk. De honden – de herders hebben er vijf in totaal – hebben er een speciale training voor gevolgd in het Verenigd Koninkrijk. Werner en Ester (in een vorig leven communicatieadviseur) zelf volgden een opleiding bos- en natuurbeheer waar ze alles leerden over het beheren van een schaapskudde.

Biodiversiteit

Financieel loopt je niet binnen met het hoeden van schapen, maar des te rijker voel je je van binnen, zo benadrukten Werner en Ester. ‘Met de begrazing door onze schapen dragen we bij aan de biodiversiteit en aan brandpreventie. Dat geeft een goed gevoel,’ aldus Werner. Los daarvan is het ook gewoon heel prettig om hele dagen buiten te zijn met de dieren.

Samen ontspannen

Voor de vrienden van SoestNetwerkt was het uitstapje een ontspannen afsluiting van de week. De pas ging er in en onderweg werden volop schapen en honden geknuffeld. ‘Eigenlijk zouden we dit elk weekend moeten doen,’ zo klonk het. En dan ook weer met een stevige pannenkoek van restaurant de Bosrand toe.

Over de Stichting Schaapskudde Utrechtse Heuvelrug

De Stichting Schaapskudde Utrechtse Heuvelrug heeft een eigen schaapskudde die zog draagt voor natuurbeheer op de Utrechtse Heuvelrug. In opdracht van (landgoed)eigenaren, golfclubs en andere particuliere grondbezitters onderhouden schaapsherders Ester en Werner met hun kudde diverse terreinen. De twee vangen ook schapen op die elders niet meer verzorgd kunnen worden.

De schapen leveren wol die geschikt is om te spinnen, vilten of op een andere manier te verwerken tot duurzame creaties. Elk jaar in mei/juni is er een schaapscheerdersfeest. Ester en Werner organiseren ook workshops en wandelingen. Meer weten? Samenwerken? Kijk op schaapskuddeutrechtseheuvelrug.nl of stuur een bericht naar info@schaapskuddeutrechtseheuvelrug.nl

Adopteer een schaap

SoestNetwerkt doneert een deel van de deelnamekosten voor deelnemers aan de excursie aan Stichting Schaapskudde Utrechtse Heuvelrug. Een extra bedrag doneren aan de hele kudde? Of voor 100 euro een schaap adopteren? Maak geld over naar NL 24 TRIO 0320 46 74 30 en geef hierbij aan waar je voorkeur naar uit gaat.

Goed om te weten: Stichting Schaapskudde Utrechtse Heuvelrug is een ANBI-instelling, wat betekent dat giften en donaties voor ondernemers 100% aftrekbaar zijn van de belastingen.

Deel dit bericht

Bekijk meer nieuws

Spotlight vriend

In the spotlight: Jort Schulting

Performance Coach Sinds wanneer woon je in Soest? ‘Sinds 2008 woon ik samen met mijn vrouw Tanja…

Spotlight vriend

In the spotlight: Alex Hogeweg

Alex Hogeweg, technisch-juridisch adviseur bij Creavinci 1. Waar kom je vandaan? ‘Ik ben geboren en getogen in…

Geen categorie

Sfeerimpressie: Wandelen over vliegbasis Soesterberg

Wandelen over vliegbasis Soesterberg Ruim honderd bijensoorten. Veldleeuweriken en andere zeldzame vogels en insecten. En verspreid over…

Word ook vriend van Soest Netwerkt en geniet van de voordelen

Meer informatie
  • Lokaal

    Soest en directe omgeving. Zo lokaal is onze schaal. Ondernemers uit dezelfde omgeving die elkaar inspireren. Een ‘avondje SoestNetwerkt’ leert je al snel de grote diversiteit aan ondernemers en dorpsgenoten kennen. Een aanrader!

  • Persoonlijk

    Als je vriend wordt van ons netwerk heten we je persoonlijk welkom en vertellen we je uitgebreid over de voordelen en onze jaarlijkse activiteiten. Daarna zien we je graag op een aanstaande informele bijeenkomst waarbij je een groot deel van onze vrienden persoonlijk leert kennen.

  • Laagdrempelig

    Bij ons geen snelle deals, maatpakken of hoge instapprijzen. Voor 125 euro per jaar ben je vriend en krijg je een mooie mix aan activiteiten voorgeschoteld. Je hoeft ook niet via iemand aangedragen te worden. Wil je het verhaal eerst eens persoonlijk horen? Neem dan contact op met één van onze bestuursleden.

Van, voor en door zelfstandige ondernemers

SoestNetwerkt is een netwerk van, voor en door zelfstandige ondernemers in Soest en directe omgeving. We organiseren maandelijks leerzame en gezellige activiteiten met als doel om de onderlinge samenwerking en kennisuitwisseling tussen lokale ondernemers te versterken.

Ontdek ons netwerk en kom eens persoonlijk kennismaken tijdens een van onze activiteiten. Je bent van harte welkom!

40+Ingeschreven
leden

10Evenementen
per jaar

2+Bedrijfsbezoeken
per jaar