In the spotlight: Mark Helmink


Mark Helmink: Essentieplein      

Waar kom je vandaan?
‘Ik ben geboren en getogen in Drempt, een dorp in de Achterhoek vlakbij Doesburg/Doetinchem.’

Sinds wanneer woon / werk je in Soest?
‘Ik woon sinds oktober 2017 in Soest en heb sinds 1 november 2023 mijn eigen kantoor op de Oostergracht.’

Wanneer ben je voor jezelf begonnen, en waarom?
‘Voordat ik voor mezelf begon, werkte ik in het groen en in de logistiek. In 2005 begon ik met slachtofferhulpverlening. Daarna had ik diverse functies als persoonlijk/senior begeleider in de zorg voor mensen met ernstige gedragsproblematiek. Dit vanuit de gedachte dat iedereen het recht heeft om erbij te horen, zich gewaardeerd te voelen en ambities na te streven. Ik ontdekte dat als iemand zich niet gehoord voelt, emoties naar buiten kunnen komen in de vorm van ongewenst gedrag. Denk aan een persoon met autisme of niet-aangeboren hersenletsel die overprikkeld raakt in een drukke omgeving en geïrriteerd doet. Aan een kind wat in bed begint te plassen, omdat hij last heeft van spanningen thuis. Of aan iemand die steeds wordt geduwd of aangetikt en het ineens zo zat is dat hij een harde duw teruggeeft – en daarop wordt bestraft.

Ik wilde me graag verder verdiepen in dit onderwerp. Daarom heb ik in juli 2013 de organisatie Kindsbelang opgericht, en medio 2014 Vrij Mediation. De twee organisaties hebben veel raakvlakken. Daarom heb ik ze in 2019 samen ondergebracht in Essentieplein: care, mediation & advies.’

Vertel eens iets meer over je bedrijf (wat doe je, voor wie, ambities)
‘Ik begeleid mensen die in impactvolle situaties zitten, van ontslag tot letsel. Ik onderzoek samen met mijn klanten waar hun emoties vandaan komen en hoe ze weer levensgeluk kunnen vinden. Als je mensen bewust maakt van de oorzaak van hun gedrag (bijvoorbeeld geïrriteerd of verontwaardigd reageren, gefrustreerd weglopen of met spullen gooien), haal je veel problemen vaak al weg.

Ik treed ook op als mediator in echtscheidingstrajecten van koppels met kinderen. Ik probeer dan vanuit de belangen van het kind de ouders weer op een lijn te krijgen. Tijdens echtscheidingen ontstaan er vaak twee kampen binnen een gezin. Doordat de ouders elkaar buitensluiten, raakt het kind vaak ook buitengesloten. Dit terwijl juist die ouders het fundament vormen van het bestaan van het kind. Vanuit die gedachte heb ik de Essentiepocket gemaakt: een invulboekje waarin het kind zicht houdt op zichzelf en zijn talenten. Zijn ouders beschrijven in het boekje bijvoorbeeld welke kwaliteiten van de andere ouder ze in het kind herkennen en welke leuke ervaringen het kind met zijn ouder(s) heeft gehad. Zo buigen we de situatie om naar iets positiefs. Want dat gezin blijft altijd bestaan, ook als je onder twee verschillende daken woont.’

Waar liggen de grootste uitdagingen in je werk? Hoe ga je hiermee om?
‘De grootste uitdaging is klanten in het juiste tempo te begeleiden. Mensen vinden veranderen vaak eng. Begrijpelijk, want je moet ervoor doordringen tot de kern van een probleem en je wordt geconfronteerd met gedachten, gevoelens en herinneringen die je had weggestopt. Dat vraagt geduld en tegelijkertijd doelgerichtheid van mij als coach. Het helpt dat ik van mezelf een rustig karakter heb, en open ben over de beperkingen waar ik met mijn handicap (schisis) tegenaan loop.’

Wat doe je naast je werk? (sport, hobby’s, kinderen, kleinkinderen etc.)
‘Ik woon samen met mijn vrouw en heb twee zoons. Ik ben een echte familieman en houd van creatieve activiteiten, zoals tekenen, ontwerpen en houtbewerking. Ik werk graag in de tuin en vind het fijn om te wandelen in de natuur. Ik ben aangesloten bij de kennisnetwerkgroep Raadbaak, waar ik bijdraag aan innovatie in het sociaal domein. Daarnaast begeleid ik misdienaars bij de Martha- en Maria-parochie Soest-Soesterberg.’

Waarom ben je lid van SoestNetwerkt? Waarover ben je enthousiast?
‘Ik kom graag met mede-ondernemers in contact, in een gemoedelijke en persoonlijke setting. Daarvoor is SoestNetwerkt – ik ben meteen toen ik in Soest kwam wonen lid geworden – de perfecte club. Vanuit ons netwerk zetten we elkaars deskundigheden in en gaan we samenwerkingen aan.’

Welke boodschap heb je voor andere vrienden van SoestNetwerkt?
‘Dank voor de inspiratie die ik in zo’n korte tijd al heb opgedaan tijdens onze gezamenlijke bijeenkomsten. Dat er nog veel meer mooie netwerkavonden mogen volgen!’

Essentieplein

Bekijk het profiel van Mark Helmink

Mark Helmink - Essentieplein
Essentieplein

Mark Helmink

Het Essentieplein is er zowel voor preventie als het doen laten stoppen van elke vorm van benadelingen vanuit pesten, verstoting, ouderschapsvraagstukken of …

Deel dit bericht

Bekijk meer nieuws

Spotlight vriend

In the spotlight: Armanda van der Veen

Bokscoach en eigenaar Sport4Balance 1.Waar kom je vandaan? ‘Ik ben opgeroeid in Assen, heb vier jaar in…

Evenement

Sfeerimpressie: Workshop IT-beveiliging

Hoe beveilig je je jouw IT-apparatuur optimaal tegen malware, phishing en andere online bedreigingen? IT-expert Wim Turksma,…

Actueel

Sfeerimpressie: Pimp je LinkedIn-profiel

Pimp je Linkedin-profiel Wees compleet, concreet en actueel. Daarmee heb je het recept in handen voor een…

Word ook vriend van Soest Netwerkt en geniet van de voordelen

Meer informatie
  • Lokaal

    Soest en directe omgeving. Zo lokaal is onze schaal. Ondernemers uit dezelfde omgeving die elkaar inspireren. Een ‘avondje SoestNetwerkt’ leert je al snel de grote diversiteit aan ondernemers en dorpsgenoten kennen. Een aanrader!

  • Persoonlijk

    Als je vriend wordt van ons netwerk heten we je persoonlijk welkom en vertellen we je uitgebreid over de voordelen en onze jaarlijkse activiteiten. Daarna zien we je graag op een aanstaande informele bijeenkomst waarbij je een groot deel van onze vrienden persoonlijk leert kennen.

  • Laagdrempelig

    Bij ons geen snelle deals, maatpakken of hoge instapprijzen. Voor 125 euro per jaar ben je vriend en krijg je een mooie mix aan activiteiten voorgeschoteld. Je hoeft ook niet via iemand aangedragen te worden. Wil je het verhaal eerst eens persoonlijk horen? Neem dan contact op met één van onze bestuursleden.

Van, voor en door zelfstandige ondernemers

SoestNetwerkt is een netwerk van, voor en door zelfstandige ondernemers in Soest en directe omgeving. We organiseren maandelijks leerzame en gezellige activiteiten met als doel om de onderlinge samenwerking en kennisuitwisseling tussen lokale ondernemers te versterken.

Ontdek ons netwerk en kom eens persoonlijk kennismaken tijdens een van onze activiteiten. Je bent van harte welkom!

40+Ingeschreven
leden

10Evenementen
per jaar

2+Bedrijfsbezoeken
per jaar