Lisette de Jong in the spotlight


In 2006 ben ik min of meer per toeval in Soest terechtgekomen. We woonden in een oude boerderij in Houten, maar moesten eruit omdat de eigenaar er appelplukkers wilde huisvesten. De omgeving van Houten was mooi, maar die van Soest vind ik eigenlijk nog spannender, met bossen en duinen op loopafstand en zowel Utrecht als Amersfoort om de hoek.

Wat voor achtergrond heb je?

Na mijn opleiding voeding en gezondheid aan de universiteit van Wageningen ben ik al vrij snel in het schrijven gerold. Eerst als redacteur bij het universiteitsblad, daarna als adviseur bij Wisse Kommunikatie in Arnhem (mijn geboortestad) en Schuttelaar & Partners, en ten slotte als redacteur bij het vakblad Voedingsmiddelentechnologie. Naast mijn werk deed ik regelmatig freelance opdrachten. Dat werden er op het laatst zoveel – ik zat elke zaterdag te werken – dat ik in 2007 besloot voor mezelf te beginnen.

Jouw jubileum?

In 2022 bestaat Lisette de Jong tekst & advies alweer 18 jaar. Ik schrik er zelf van, haha!

Waar sta je nu in je werk?

Ik zit midden in een veranderingsproces. Onlangs heb ik bij de Academie voor Leefstijl & Gezondheid (Academie) de post-HBO opleiding tot leefstijlcoach afgerond. Ik ben een eigen praktijk aan het opzetten, waarin ik jong en oud begeleid naar een gezonde leefstijl die bij ze past. Een op een, maar ook ouders met hun kinderen. Samen met collega’s ontwikkel ik interactieve leefstijlworkshops, met als motto: kleine stappen, grote sprongen. Voor bedrijven, maar ook voor scholen en BSO’s. Daarnaast ben ik aan de AVLEG verbonden als voedingsdocent. Ik blijf ondertussen ook schrijven over gezonde voeding, duurzame technologie en andere dingen die de wereld mooier maken.

Je schrijft ook boeken, hoorden we?

Dat klopt. Als klein meisje wilde ik heel graag schrijfster worden en die droom is uitgekomen. In de afgelopen zes jaar heb ik twee boeken geschreven: Ons mooie voedselboek, alles over je eten voordat het op je bord terecht komt: een kijk-, lees- en doeboek dat kinderen op de basisschool uitdaagt om na te denken over het eten op hun bord (2016). En Gezond naar 115 (2019). Hierin ga ik samen met professor Eric Claassen en journalist Heidi Klijsen op zoek naar het geheim van een gelukkig, lang en gezond leven. We bestuderen wetenschappelijk onderzoek en bezoeken experts en ervaringsdeskundigen uit de hele wereld. Een mooie en leerzame ervaring om deze boeken te maken, en een goede opmaat naar het schrijven van fictie – ook al jaren op mijn bucket list. 

Waar komen wij jou in het weekend tegen?

Op zaterdagmorgen vind je me vaak langs de lijn bij SO Soest om mijn zoon van tien aan te moedigen bij een thuiswedstrijd. De kans is ook groot dat je me met hardloopschoenen aantreft in de bossen bij Lage Vuursche en Vliegbasis Soesterberg. En bij mooi weer zit ik samen met mijn grote en mijn kleine man graag op het terras van Buiten in de Kuil (Lage Vuursche) of De Lindenhof.

Wat zijn je hobby’s, liefhebberijen?

Oef, dat zijn er best veel! Ik doe aan hardlopen, yoga, mountainbiken en Oriëntaalse dans, en houd van lezen, verhalen schrijven en reizen – ik ben in alle uithoeken van de wereld geweest, van Guatemala tot Jordanië, Kenia en Japan. Ook koken en moestuinieren vind ik leuk. Verder heb ik een paar jaar geleden twee nieuwe uitdagingen opgepakt: leren cello spelen, en skiën.

Wat vind je bij SN?

Inspiratie, gezelligheid en interessante nieuwe contacten. SN is een leuke, open groep mensen en ik voelde me er al bij de eerste bijeenkomst thuis. Het heeft me over de streep getrokken om in het bestuur te gaan.

Wat is jouw lievelingsdier?

Een kat, omdat die zich nergens van aan trekt en zo intens van het leven geniet.

Als ik later oud ben, dan …… heb ik

– minstens 1.000 mensen geïnspireerd om gezond te gaan leven
– minstens vijf bestsellers geschreven
– een huisje in Griekenland op een berg met roze bougainvilles in de tuin en uitzicht over een blauwe zee
– nog veel meer landen verkend
– een paar leuke kleinkinderen

En ik zorg er natuurlijk voor dat ik zo fit blijf dat ik de 115 met gemak haal ;).

Wat zouden de Vrienden over jou mogen weten, waar ik niet naar vraag?

Dat ik het heel leuk vind als Vrienden van SoestNetwerkt met me mee denken over hoe ik mijn praktijk als (kinder)leefstijlcoach tot een succes kan maken.

Bekijk het profiel van Lisette de Jong

Lisette de Jong - Lisette de Jong tekst & advies
Lisette de Jong tekst & advies

Lisette de Jong

Voedingskundige, schrijfcoach, wetenschapsjournalist. Teksten over voeding, gezondheid en duurzaamheid. Coauteur: Gezond naar 115, Ons mooie voedselboek.

Lisette de Jong - Lisette de Jong tekst & advies
Lisette de Jong tekst & advies

Lisette de Jong

Deel dit bericht

Bekijk meer nieuws

Evenement

Lorraine Vesterink oktober 2022: Sfeerimpressie

Als er flow zit in wat je doet, komt succes vanzelf! Daar is Lorraine Vesterink, oprichter van…

Evenement

Intervisie 13 september: sfeerimpressie

Vertrouw op je onderbuikgevoel. Visualiseer jouw ideale klant. En: durf te kiezen. Deze en meer adviezen kwamen…

Spotlight vriend

Ilona van Egdom in the spotlight

Ik ben een geboren en getogen Soesterse. Ik heb het hier enorm naar mijn zin, en ik hecht…

Word ook vriend van Soest Netwerkt en geniet van de voordelen

Meer informatie
  • Lokaal

    Soest en directe omgeving. Zo lokaal is onze schaal. Ondernemers uit dezelfde omgeving die elkaar inspireren. Een ‘avondje SoestNetwerkt’ leert je al snel de grote diversiteit aan ondernemers en dorpsgenoten kennen. Een aanrader!

  • Persoonlijk

    Als je vriend wordt van ons netwerk heten we je persoonlijk welkom en vertellen we je uitgebreid over de voordelen en onze jaarlijkse activiteiten. Daarna zien we je graag op een aanstaande informele bijeenkomst waarbij je een groot deel van onze vrienden persoonlijk leert kennen.

  • Laagdrempelig

    Bij ons geen snelle deals, maatpakken of hoge instapprijzen. Voor 125 euro per jaar ben je vriend en krijg je een mooie mix aan activiteiten voorgeschoteld. Je hoeft ook niet via iemand aangedragen te worden. Wil je het verhaal eerst eens persoonlijk horen? Neem dan contact op met één van onze bestuursleden.

Van, voor en door zelfstandige ondernemers

SoestNetwerkt is een netwerk van, voor en door zelfstandige ondernemers in Soest en directe omgeving. We organiseren maandelijks leerzame en gezellige activiteiten met als doel om de onderlinge samenwerking en kennisuitwisseling tussen lokale ondernemers te versterken.

Ontdek ons netwerk en kom eens persoonlijk kennismaken tijdens een van onze activiteiten. Je bent van harte welkom!

40+Ingeschreven
leden

10Evenementen
per jaar

2+Bedrijfsbezoeken
per jaar