José Muis in the spotlight


In the spotlight: José Muis
A&O psycholoog, vertrouwenspersoon en bedrijfsmaatschappelijk werker bij H&M advies en Emergenz

Waar kom je vandaan?
‘Ik ben geboren in Mariënburg te Soest – op Nieuwerhoek was vroeger een kraamkliniek – in een gezin met vijf kinderen. In de jaren ’60 en ’70 ben ik met twee broers en twee zussen naar de Da Costa school gegaan en daarna naar het Griftland college. Ik heb zeven jaar in Utrecht gewoond, totdat we begin jaren ’90 terug naar Soest verhuisden.

Welke opleidingen heb je gevolgd?
‘Na de middelbare school in Soest ging ik, carpoolend in een Opel Kadett naar de Nijenburgh in Culemborg: een vierjarige hbo-opleiding voor (bedrijfs-) maatschappelijk werkers en personeelsmensen in organisaties. Er werkten daar veel uitgetreden priesters die alsnog waren getrouwd en kinderen hadden gekregen; ik heb veel geleerd van deze belezen en ervaren docenten. Toen ik al in Amsterdam werkte, ben ik de deeltijdopleiding psychologie gaan doen. Deze heb ik in 1992 afgerond.
Ik geloof in een leven lang leren. Daarom zorg ik er voor elk jaar aan training en scholing te doen, vooral binnen mijn vakgebied. Dankzij onder meer social media is iedereen psycholoog. Ik kan nu met veel meer mensen van gedachten wisselen over het vakgebied. Psychologie is geen taboe meer.’

Wat voor werk heb je zoal gedaan?
‘Ik heb op veel verschillende plekken gewerkt, van Soest (AH), Baarn (Amerpoort) en Amersfoort (Wegenbouw Aannemers Combinatie) en Zwolle (NS) tot Den Haag (ITT), Amsterdam (Nuon 11 jaar), Rotterdam (Hogeschool Rotterdam, 17 jaar), Utrecht (Provincie) en Bussum (Gerritsen adviesgroep). Tussen 2015 en 2020 gewerkt als taxichauffeur Valys en WMO in Baarn bij Taxi Hop.’

Wanneer ben je voor jezelf begonnen, en waarom?
‘In 2000 ben ik samen met mijn levenspartner Peter voor mezelf begonnen als zelfstandig gevestigd arbeid & organisatie psycholoog en Peter als NLP coach en trainer. We hadden allebei netwerkcontacten en wisten van elkaar waar de ander goed in was. Peter was de beste netwerker en ik voerde de opdracht meestal uit. Voor onze kinderen wilden we dichter bij huis zijn om scholen/sport/spelen/huishouden met werk goed te combineren. We waren op vaste dagen met de kinderen en op vaste dagen aan het werk, ideaal geregeld met zo min mogelijk oppas. Zonder mijn moeder als achtervang bij files of ziekte had dit niet gekund; wij hadden en hebben een superoma; ze woont nog steeds vlakbij. In 2014 is er een mooie werkruimte achter ons huis gerealiseerd. Er zijn sindsdien heel wat kilometers op de teller bij gekomen als externe bedrijfsmaatschappelijk werker, loopbaanadviseur, A&O psycholoog en trainer/docent.’

Voor welke opdrachtgevers werk je?
‘Recent heb ik opdrachten gedaan voor Colitico Soest, Brandweer A’dam-Amstelland, Chiqcare Soest en HIP basis school Bilthoven. Daarnaast werk ik sinds 2021 voor Emergenz in Eindhoven, een traumahulpverlener waar bedrijven lid van kunnen worden en binnen 24 uur opvang geregeld krijgen. Ik wordt gebeld voor bedrijfsmaatschappelijk werk en vertrouwenspersoon-opdrachten in de provincie Utrecht of in Amsterdam.’

Wat is je motto?
‘Gebruik je boerenverstand (of intuïtie zo u wil), oordeel niet zonder historisch besef en doe alles wat je doet met een warm hart’. Het is een citaat van oud-politicus Cees Veerman dat helemaal past bij datgene waar ik naar streef.’

Waar liggen de grootste uitdagingen in je werk?
‘Mijn grootste uitdaging is en blijft om minder serieus en minder ongeduldig te zijn. Het is belangrijk dat er tijd is voor humor, koetjes en kalfjes-onderwerpen, pauze. Uiteindelijk beloopt iedereen zijn/haar pad op zijn/haar manier. Rationeel weet ik het, emotioneel tuin ik er soms toch nog wel in. Het lukt me wel steeds beter om mijn mond te houden tot er ruimte voor is om wat te zeggen; ik blijf oefenen.’

Wat is je allergie?
‘Ik kan slecht tegen onrechtvaardigheid. Zo werkte ik afgelopen zomer op een festival als chauffeur: de planning van de ritten was slecht geregeld en je kreeg geen adres mee. De organisatie ging ervan uit dat je alle locaties uit je hoofd kende. Wij vervoerden vooral muziekbands met apparatuur vanaf de boot naar locaties in de natuur met piepkleine weggetjes, met zo’n bus keren op nauwe plekken is vervelend. In de chauffeurskantine begon ik erover tegen de ‘tweede man’, de manager was er niet. Hij werd ontzettend kwaad, omdat hij mij als groentje zag (ik werkte er voor de eerste keer) en viel tegen me uit. Ik hield stug vol dat een adres zou helpen om een band op de juiste bestemming te krijgen, zelfs al is dat adres in de buurt van een zandpad – je bent dan ieder geval in de buurt. Later die avond hebben we het uitgepraat, met de manager erbij. En de volgende ochtend belde hij me zelfs op om te zeggen dat ik een punt had.’

Wat doe je naast je werk?
‘Naast werk en het gezin sport ik graag en geniet ik enorm van het wonen in het mooiste en grootste dorp van Nederland. Ik houd van autobiografische films, lees graag, ben dol op Italiaans, Grieks en Frans koken en maak de kinderen soms gek met discussiëren. Gelukkig (voor hen, want ze weten dat ik niet opgeef) happen ze steeds minder 

Waarom ben je lid geworden van SoestNetwerkt?
‘Eerst was ik lid van de Soester Zakenkring, maar vond ik onvoldoende aansluiting met mensen uit mijn vakgebied. Die vind ik nu wel bij SoestNetwerkt.’

Heb je tot slot nog een mooi advies voor andere vrienden van SoestNetwerkt?
‘Ik deel hier met jullie een uitspraak van Bessel van de Kolk: “Als luisteren om te reageren overgaat in luisteren om te begrijpen, ontstaat er echt contact”. Dat is essentieel voor goede hulpverlening.’

Bekijk het profiel van José Muis

José Muis -

José Muis

A&O psycholoog, bedrijfsmaatschappelijk werk(er), vertrouwenspersoon Expertise op het gebied van mediation / conflicthantering, loopbaanadvies / …

Bekijk meer nieuws

Spotlight vriend

In the spotlight: Armanda van der Veen

Bokscoach en eigenaar Sport4Balance 1.Waar kom je vandaan? ‘Ik ben opgeroeid in Assen, heb vier jaar in…

Evenement

Sfeerimpressie: Workshop IT-beveiliging

Hoe beveilig je je jouw IT-apparatuur optimaal tegen malware, phishing en andere online bedreigingen? IT-expert Wim Turksma,…

Actueel

Sfeerimpressie: Pimp je LinkedIn-profiel

Pimp je Linkedin-profiel Wees compleet, concreet en actueel. Daarmee heb je het recept in handen voor een…

Word ook vriend van Soest Netwerkt en geniet van de voordelen

Meer informatie
  • Lokaal

    Soest en directe omgeving. Zo lokaal is onze schaal. Ondernemers uit dezelfde omgeving die elkaar inspireren. Een ‘avondje SoestNetwerkt’ leert je al snel de grote diversiteit aan ondernemers en dorpsgenoten kennen. Een aanrader!

  • Persoonlijk

    Als je vriend wordt van ons netwerk heten we je persoonlijk welkom en vertellen we je uitgebreid over de voordelen en onze jaarlijkse activiteiten. Daarna zien we je graag op een aanstaande informele bijeenkomst waarbij je een groot deel van onze vrienden persoonlijk leert kennen.

  • Laagdrempelig

    Bij ons geen snelle deals, maatpakken of hoge instapprijzen. Voor 125 euro per jaar ben je vriend en krijg je een mooie mix aan activiteiten voorgeschoteld. Je hoeft ook niet via iemand aangedragen te worden. Wil je het verhaal eerst eens persoonlijk horen? Neem dan contact op met één van onze bestuursleden.

Van, voor en door zelfstandige ondernemers

SoestNetwerkt is een netwerk van, voor en door zelfstandige ondernemers in Soest en directe omgeving. We organiseren maandelijks leerzame en gezellige activiteiten met als doel om de onderlinge samenwerking en kennisuitwisseling tussen lokale ondernemers te versterken.

Ontdek ons netwerk en kom eens persoonlijk kennismaken tijdens een van onze activiteiten. Je bent van harte welkom!

40+Ingeschreven
leden

10Evenementen
per jaar

2+Bedrijfsbezoeken
per jaar