Vincent Aalbers in the spotlight


Soest Netwerkt Spotlight

Vincent Aalbers

Ik ben geboren in Enschede. Twee jaar na mijn geboorte zijn we verhuisd. Ik ben dus wel een geboren maar geen getogen Tukker. Sinds 1995 woon ik in Soest.

Altijd ZP-er geweest?

Ik heb na mijn studie politicologie/bestuurskunde gewerkt bij de VNG, een adviesbureau en een ICT bedrijf. In 1998 ben ik als zelfstandige gaan werken. Dat doen ik dus al 24 jaar.

Je heet Draagvlakexpert. Waarom?

Deze handelsnaam voer ik sinds 2017. Ik had in marketingcursussen geleerd dat je je expertise moet laten zien. Mijn expertise is zakelijk resultaat te realiseren met draagvlak. Dat betekent dat met betrokkenen over zowel analyse als oplossing is gesproken en dat afweging en besluit is gedaan op basis van expliciete criteria en duidelijke rolverdeling. Het betekent niet dat iedereen het er mee eens is of moet zijn. Ik doe dat in de overheidswereld. Nu in een landelijk project met ministerie, provincies en gemeenten. Maar ook bij individuele gemeenten.

Jubileum?

Mijn 20-jarig jubileum heb ik november 2018 gevierd in StayOkay met rond de 60 mensen. Maar volgend jaar ben ik 25 jaar zelfstandig proiferssional. Ja, dat ga ik natuurlijk ook markeren.

Je was voorzitter van SN, nu weer gewoon Vriend?

Hans de Leur is nu voorzitter; dat hebben we geformaliseerd op de jaaropening met wijnproeverij op 17 februari jl. Maar bij kennismaking met SN sprak me aan dat de mensen toegankelijk, nuchter en gezellig zijn. Als voorzitter en als bestuur hebben we gezien dat de Vrienden de combinatie van nut en genoegen het meest waarderen. Het was niet makkelijk om in coronatijd ons vriendenwetrek draaiend te houden. Dat gaat nu wel weer lukken. Hans de Leur, Lisette de Jong erbij, met Harold en René staat er een mooi bestuur.

Waar sta je nu in je werk?

Ben druk in een groot landelijk project bij de VNG. Dat is ook de plek waar ik ooit mijn loopbaan ben begonnen; de cirkel is weer rond. Het is leuk me te realiseren dat ik senioriteit heb en dat ik die zinnig kan inzetten. Als draagvlakexpert schakel ik voortdurend tussen de inhoudelijke vraagstukken (‘het’), de dynamiek van de mensen in het proces (‘wij’) en de werking van houding en gedrag van individuele spelers (‘ik’). Dat is een uitdaging: iedereen herkent dat 80% van de uitdaging aan de menskant ligt maar dat wil niet zeggen dat men daar naar handelt. Ook daarom ben ik tevreden al het dan toch lukt resultaat met draagvlak te halen.

Wat zijn je liefhebberijen?

Ik vind persoonlijke ontwikkeling belangrijk. Heb jaar terug opleiding Systemisch Werken afgesloten. Na jaren heb ik onlangs weer pianoles gehad. Ik vind muziek maken leuk, ontspannend. Daarnaast lees ik graag. Daar kom ik vaak niet toe en ben blij met luisterboeken die ik in de auto kan luisteren. Verder wandel ik graag (met redelijk of goed weer, alleen of met vrienden). Koken wordt steeds meer een genoeglijk rustpunt op de dag. En sinds mijn recente staaroperatie is een avond een boek lezen weer een genot.

Wat zegt het over jou dat je al zeven keer koos voor een VW Golf?

Deze auto’s zijn Duits degelijk bedrijfszeker, betrouwbaar, hebben relatief lage kosten voor onderhoud en een redelijke restwaarde. Naast deze functionaliteit stralen ze een zekere nuchterheid en zakelijkheid uit. Dat spreekt mij meer aan dan opsmuk en toeters en bellen. En verder rijdt mijn Golf lekker, ontspannen door de automaat, met goede geluidsisolatie, goeie muziekinstallatie en is ie zuinig.

Als iets je niet bevalt, hoe merkt de ander dit dan?

Vroeger zou ik zeggen dat je dat aan mij niet gauw merkt. Ik dacht althans dat dat zo was. Maar tegenwoordig spreek ik me meer uit. Dat komt in belangrijke mate doordat ik me meer bewust geworden ben van en meer ruimte heb voor mijn gevoel en mijn intuïtie. Ik neem daar wel de tijd voor dus het kan even duren. Verder ben ik vrijer in het inbrengen van mijn vragen of mening.

Als ik later oud ben, dan …….

hoop ik dat ik terug kan kijken op een leven waarin ik heb gedaan wat ik moest doen. Daarom ben ik nog niet klaar met mijn werkzame leven. Doe ik aan persoonlijke ontwikkeling. Waardeer ik de verbinding met mijn familie, vrienden en mensen om me heen steeds meer. Ik wil ook terug kunnen kijken vanuit genieten. Ik ben een harde werker met veel verantwoordelijkheidsgevoel. Dat blijft zo maar ik wil ook meer genieten van muziek, ontwikkeling van en contact met mijn zonen, vrienden, wandelen in de natuur, koken en lekker eten en hopelijk ook verbinding met een levenspartner.

Wat zouden de Vrienden over jou mogen weten, waar ik niet naar vraag?

Tja, … wat je niet vraagt. Ik ben een tamelijk open boek. Wat ik als echt lastig ervaar is de spanning in mijzelf tussen vooruit willen en me onzeker voelen. Onzekerheid is mij als het ware met de paplepel ingegoten. Daardoor heb ik veel dingen niet gedaan of gedurfd die ik wel kan of zou hebben gekund. Mild voor mezelf zijn, mijn eigen kwaliteiten zien en vooruit … daar ligt mijn weg. Ik ontwikkel dat steeds meer … en dat is fijn.

In the spotlight

Bekijk hier eerdere afleveringen in deze interviewserie:

 

Bekijk het profiel van Vincent Aalbers

Vincent Aalbers - Draagvlakexpert
Draagvlakexpert

Vincent Aalbers

Draagvlakexpert zorgt voor resultaat met draagvlak Bewaakt, brengt balans tussen zakelijke doelstellingen (HET), communicatie en samenwerking (WIJ) en …

Deel dit bericht

Bekijk meer nieuws

Bedrijfsbezoek

Connecting with care: bedrijfsbezoek Soest Medical Group

Van Australië tot Alaska: medisch personeel over de hele wereld werkt met de zelfklevende tape van Soest…

Spotlight vriend

Ilona van Egdom in the spotlight

Ik ben een geboren en getogen Soesterse. Ik heb het hier enorm naar mijn zin, en ik hecht…

Spotlight vriend

Lisette de Jong in the spotlight

In 2006 ben ik min of meer per toeval in Soest terechtgekomen. We woonden in een oude…

Word ook vriend van Soest Netwerkt en geniet van de voordelen

Meer informatie
  • Lokaal

    Soest en directe omgeving. Zo lokaal is onze schaal. Ondernemers uit dezelfde omgeving die elkaar inspireren. Een ‘avondje SoestNetwerkt’ leert je al snel de grote diversiteit aan ondernemers en dorpsgenoten kennen. Een aanrader!

  • Persoonlijk

    Als je vriend wordt van ons netwerk heten we je persoonlijk welkom en vertellen we je uitgebreid over de voordelen en onze jaarlijkse activiteiten. Daarna zien we je graag op een aanstaande informele bijeenkomst waarbij je een groot deel van onze vrienden persoonlijk leert kennen.

  • Laagdrempelig

    Bij ons geen snelle deals, maatpakken of hoge instapprijzen. Voor 125 euro per jaar ben je vriend en krijg je een mooie mix aan activiteiten voorgeschoteld. Je hoeft ook niet via iemand aangedragen te worden. Wil je het verhaal eerst eens persoonlijk horen? Neem dan contact op met één van onze bestuursleden.

Van, voor en door zelfstandige ondernemers

SoestNetwerkt is een netwerk van, voor en door zelfstandige ondernemers in Soest en directe omgeving. We organiseren maandelijks leerzame en gezellige activiteiten met als doel om de onderlinge samenwerking en kennisuitwisseling tussen lokale ondernemers te versterken.

Ontdek ons netwerk en kom eens persoonlijk kennismaken tijdens een van onze activiteiten. Je bent van harte welkom!

40+Ingeschreven
leden

10Evenementen
per jaar

2+Bedrijfsbezoeken
per jaar